Nowości

Chleb Vitalego – 400 g

Chleb Vitalego to pieczywo w typie chleba litewskiego o wyraźnym smaku i aromacie słodu jęczmiennego oraz rustykalnym wyglądzie. Dodatek słodu wpływa na właściwości, takie jak smak i aromat chleba. 

 

 

Chleb ziarnisty o niskim indeksie glikemicznym – 300 g

Chleb ziarnisty o niskim IG to kompozycja przypraw i ziaren m.in. słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni czy kurkumy to idealna dawka energii oraz białka, pozwalając cieszyć się tradycyjnym smakiem i aromatem. Jest to idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie lub wymagających stosowania specjalistycznych dietoterapii. Wartość indeksu glikemicznego oznaczona zgodnie z FAO/WHO wynosi 42,7 %. Niskie IG potwierdza certyfikat wydany przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. 

 

Bułka ziarnista o niskim indeksie glikemicznym – 60 g

Bułka ziarnista cechuje się takim samym składem jak chleb ziarnisty o niskim indeksie glikemicznym. Kompozycja ziaren i przypraw sprawia, że aromat i smak jest tradycyjny. 

Chleb ProBody – 350 g

ProBody to pieczywo o wysokiej zawartości błonnika oraz białka. Jest to idealny składnik niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się, ze względu na obniżoną zawartość węglowodanów. Wartość indeksu glikemicznego oznaczona zgodnie z wytycznymi FAO/WHO wynosi 33,5 %. Potwierdzeniem tego jest certyfikat wydany przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. 

 

Pizzerka z kurczakiem 150 g

Aromatyczne mięso kebab, sos oraz ser żółty wypiekane na cieście drożdżowym to podstawowe składniki pizzerki. Całość jest dopełniona przez sos warzywny leczo, który zawiera cebulę, paprykę, cukinię oraz pieczarki.

Chleb dla życia  –  250 g

Pieczywo pszenno – żytnie

Chleb dla życia to wyjątkowo aromatyczne pieczywo o doskonałych walorach smakowych, uzyskanych dzięki dodaniu wielu ziaren takich jak: orkisz, gryka, chia, quinoa, amarantus, siemię lniane, słonecznik oraz owiec. Każde z ziaren jest nośnikiem wielu cennych dla organizmu ludzkiego składników. W kategorii tłuszcze mamy do czynienia z obecnością wielu pożądanych w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów z rodziny omega-3 i omega-6. Poszczególne rośliny mają własne konfiguracje aminokwasów, które w sumie dają zestaw pozwalający na tworzenie tzw. pełnowartościowego białka, czyli białka całkowicie wykorzystywanego przez organizm ludzki. Ponadto wzbogacają one pieczywo w błonnik, śluzy, przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Ogólnie mówiąc dzięki tak dużej różnorodności zwiększa się prawdopodobieństwo dostarczenie do organizmu kompletu składników chemicznych, jakiego on na co dzień potrzebuje do celów energetycznych, budulcowych i osłonowych.

 

Chleb bez pszenicy 300g

Głównymi składnikami chleba bez pszenicy są: mąka i otręby ryżowe, mąka i skrobia kukurydziana oraz skrobia z tapioki. Produkt idealny dla osób, które chcą ograniczyć ilość glutenu w swojej diecie. Jest produkowany raz w tygodniu w Piekarni nr 3 przy ul. Koncertowej, do kupienia w sklepie „Rogalik” przy piekarni.